Konferencija Vrednovanje doktorskih studija u RH – pregled reakreditacije održana je, u organizaciji Agencije za znanost i visoko obrazovanje (AZVO), u srijedu 23. rujna 2020. godine u Zagrebu.

Cilj je konferencije bio otvoriti raspravu o kvaliteti doktorskih studija u Hrvatskoj, ponajprije kroz rezultate reakreditacije koju je AZVO proveo od 2016. do 2019. godine. 

Tom je prigodom, predsjednica Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj (NVZVOTR) prof. dr. sc. Mirjana Polić Bobić ukazala na pitanje upisa na doktorske studijske programe, odnosno važnost odabira adekvatnih kandidata za ovu najvišu, formalnu razinu obrazovanja.

U sklopu konferencije predstavljena je publikacija Pregled reakreditacije doktorskih studija u RH koja daje osvrt na prednosti i izazove doktorskog obrazovanja radi daljnjeg razvoja njihove kvalitete i ostvarivanja značajnijeg utjecaja u nacionalnom i međunarodnom kontekstu. Svoja iskustva iz reakreditacije predstavili su doktorski studijski programi: Farmaceutsko-biokemijske znanosti Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Kvaliteta u odgoju i obrazovanju Sveučilišta u Zadru. 

Održana je i panel-rasprava pod nazivom Stanje i izazovi doktorskih studija u RH u kojoj su uz v. d. ravnatelja AZVO-a prof. dr. sc. Jasminu Havranek sudjelovali i prof. dr. sc. Dijana Vican, rektorica Sveučilišta u Zadru, prof. dr. sc. Sonja Vila, predsjednica Akreditacijskog savjeta AZVO-a, prof. dr. sc. Karmela Barišić, predsjednica Radne skupine za izradu prijedloga kriterija za reakreditaciju doktorskih studija, i Aleksandar Šušnjar, doktorand.